Stiftelsen Sedmigradsky får en miljon euro för sitt utvecklingsarbete med Helsingfors universitet
Stiftelsen BMR ger en miljon euro till Stiftelsen Sedmigradsky för att vidareutveckla småbarnspedagogiken i samarbete med Helsingfors universitet. Syftet är att bidra till en professionshöjning för hela branschen.
”Vi ser det här som en långsiktig satsning på att utveckla småbarnspedagogiken, vilket gagnar hela fältet”, säger Birgitta Forsström, vd på Stiftelsen BMR.
Hon poängterar att fokus är på att utveckla sambandet och samarbetet mellan utbildning, forskning och praktik.
”Det bidrar till att lyfta professionaliteten hos dem som jobbar inom småbarnspedagogiken och det i sin tur bidrar till barnens välmående och utveckling”, säger Birgitta Forsström.

Ett hem för kunskap, litteratur och lek
I centrum för satsningen står Stiftelsen Sedmigradskys nya daghem som öppnar hösten 2025 på Riddaregatan 5 i Kronohagen. Där har Svenska litteratursällskapet (SLS) tidigare haft sitt kontor.
Nu blir byggnaden ett hem för kunskap, litteratur och lek, där det nya daghemmet med plats för 50–60 barn får sällskap av förlaget Schildts & Söderströms. Festsalen kommer fortsättningsvis att användas av SLS och de övriga aktörerna för olika evenemang, till exempel boksläpp, vetenskapliga seminarier och utbildningar för personal inom småbarnspedagogiken.

Inom ramen för samarbetet mellan Stiftelsen Sedmigradsky och Helsingfors universitet kan studenter som utbildar sig till lärare i småbarnspedagogik ta del av daghemmens verksamhet. Stiftelsen Sedmigradskys personal handleder studenter och jobbar tillsammans med forskare från Helsingfors universitet för att utarbeta nya verksamhetsmodeller som kan spridas till hela det småbarnspedagogiska fältet. Samarbetsmodellerna har utarbetats under de senaste åren och kommer ytterligare att utvecklas.
”För att kunna erbjuda en småbarnspedagogik av hög kvalitet behöver det finnas en ständig koppling till den senaste forskningen inom fältet”, säger Anna-Christina Martin vd på Stiftelsen Sedmigradsky.
En nuets pedagogik, där barnen är i centrum
Hon betonar att barnen får ta del av en lugn och rofylld daghemsvardag som berikas av samarbetet med de övriga aktörerna i huset.
”Vår verksamhet kännetecknas av en nuets pedagogik, som ger utrymme för barnens kreativitet och utforskande lärande tillsammans med lyhörda vuxna. Vi ser också fram emot att samarbeta mycket kring läsning och barnlitteratur”, säger Anna-Christina Martin.
